יד2 לעמוד הבית
ט"ו בשבט: כמה עצים כורתים לטובת תעשיית הריהוט ואיך אנחנו יכולים להשפיע?

ט"ו בשבט: כמה עצים כורתים לטובת תעשיית הריהוט ואיך אנחנו יכולים להשפיע?

ט"ו בשבט: כמה עצים כורתים לטובת תעשיית הריהוט ואיך אנחנו יכולים להשפיע?

דמיינו שולחן אוכל מעץ מלא, עם סימני זמן עדינים שמספרים את סיפור הארוחות המשפחתיות שישבו סביבו… כשאנחנו בוחרים לקנות רהיט יד שנייה, אנחנו לא רק מכניסים לבית שלנו אופי וייחודיות – אנחנו גם מצילים עצים מכריתה


כריתת עצים בארץ ובעולם

כריתת עצים למטרות ייצור רהיטים היא נושא בעל השפעות סביבתיות משמעותיות. בישראל, על פי נתוני משרד החקלאות, נכרתים מדי שנה כ-230,000 עצים. ברמה העולמית, ההערכה היא כי כ-15.3 מיליארד עצים נכרתים מדי שנה, כלומר כ-42 מיליון עצים ביום. חלק גדול מכריתות אלו מתבצע לצורכי חקלאות, אך תעשיית הרהיטים תורמת גם היא לכריתת היערות. תחקיר שנעשה ע"י חברת גרינפיס חשף כי יצרני רהיטים המייצרים עבור איקאה כורתים עצים בכמה מהיערות העתיקים האחרונים שנותרו באירופה, כולל אזורים מוגנים.

הביקוש הגבוה לרהיטים חדשים בארה"ב (5% מסך היצוא העולמי; 120 מיליארד דולר בשנה) תורם לאובדן יערות לא רק בארצות הברית, אלא גם במערב מרכז אפריקה, מרכז אמריקה, דרום אמריקה, ודרום מזרח אסיה. התוצאה היא אובדן 18.7 מיליון דונם של יער מדי שנה. 


נזק ייצור רהיטי עץ

איקאה, הקמעונאית השוודית העולמית של רהיטים בעלות נמוכה, משיגה את העצים שלה ממדינות שונות באסיה ואירופה, וידועה בקצירת עצים עתיקים (בני 200-600 שנה) מיערות בתוליים רוסיים עשירים במגוון ביולוגי. ההשפעות של כריתת היערות משפיעות על כולנו. זו טרגדיה עולמית. אנשים ובעלי חיים מאבדים בית גידול, האדמה נשחקת, האוויר מתייבש וכדור הארץ מתחמם. כולנו מפסידים.

כדי להתמודד עם ההשלכות הסביבתיות של כריתת העצים, יותר מ-100 מדינות התחייבו להפסיק את כריתת היערות עד סוף העשור הנוכחי. בנוסף, ישנם מאמצים עולמיים לשתילת עצים ושיקום יערות, אך הקצב הנוכחי אינו מספיק כדי לפצות על ההפסדים. בישראל, לצד הכריתות, ישנם פרויקטים של נטיעות, בעיקר על ידי הקרן הקיימת לישראל (קק"ל), אך אין נתונים עדכניים על מספר העצים הנשתלים מדי שנה.

 

מה אנחנו יכולים לעשות?

החלק שלנו כצרכנים נבונים, יכול לתרום להפחתת הביקוש לרהיטים מעץ באמצעות בחירת מוצרים מחומרים מתחדשים, מיחזור ותמיכה בחברות המחויבות לניהול יערות בר-קיימא. שימוש חוזר ברהיטים ישנים הוא באמת ידידותי לסביבה מכיוון שהוא חוסך עצים.

האפשרויות המגוונות לשיפוץ רהיט והמבחר הקיים של ריהוט יד שנייה, מאפשר לכל אחד מאיתנו להתאים את הרהיט לטעם ולתקציב האישי. העלאת המודעות לנושא ופעולה למען שימור היערות הם צעדים חשובים לשמירה על כדור הארץ לדורות הבאים.

במדינת ישראל קיים חוק המגן על העצים שנקרא "פקודת היערות" והוא קיים מתקופת המנדט, אשר הורחב ב- 2008 וחל על כל סוגי העצים הבוגרים בארץ. חלק משמעותי מהכריתות מתבצע לצורכי בנייה ופיתוח, אך חלקם גם למטרות ייצור רהיטים. על פי חוק כל כריתה, העתקה או עקירה של עץ מחייבת קבלת היתר מפקיד היערות.

שורה תחתונה: במקום שעוד עץ ייפול לטובת טרנד חולף, אנחנו נותנים חיים חדשים לרהיטים קיימים, מפחיתים פסולת וחוסכים באנרגיה הדרושה לייצור חדש. יד2 עושה מאמצים רבים כדי לעודד רכישת מוצרי יד שנייה ולעזור כך בהפחתה של כריתת עצים, אחת הדוגמות לכך היא השירות החדש שנקרא 'הוי הכתום' שמטרתו לספק תחושת בטחון וודאות לרוכשים ואפס כאב ראש למוכרים.

עכשיו הבחירה בידינו – האם נהיה חלק מהבעיה או חלק מהפתרון?

לקטגורית הריהוט